Bántalmazó guruk

A JÓGA csak eszköz! Nagyon nem mindegy, hogy ki és mire használja!
Avagy a hatalmukkal visszaélő “guruk”…

A jógafilozófiát sajnos ugyanúgy lehet elnyomás megteremtésére és fenntartására használni, mint bármely más filozófiai, ideológiai, vallási irányzatot.
Bizonyos tanítások kiemelten alkalmasak erre, így pl. a guru iránti feltétel nélküli tisztelet, vagy a düh érzelem és általában a vágyak negatív megítélése.

Az utóbbi időben egymás után kerültek felszínre különböző tradíciók vezetői által elkövetett hatalmi visszaélések. Ezek főleg szexuális jellegűek, nők ellen követték el őket és sok fényképpel, tanuval igazolhatóak, egy instagramos portálon 300 bejegyzést tettek közzé, 10 ismert személy is közzé tette történetét:
https://www.yogajournal.com/…/timesup-metoo-ending-sexual-a…

Lista a az elkövető “gurukról” (K. Patthabi Jois- Ashtanga, Bikram, Osho, Swami Rama – Himalájai jóga, Swami Sathyja Sai Baba…)
https://theyogalunchbox.co.nz/a-compehrensive-list-of-yoga…/

És, aki még mindig nem hiszi, azt a New York Times is szívesen meggyőzi a visszaélések valóságalapjáról. De figyelem a cikk címe és konkluziója áldozathibáztató, melytől elhatárolódom!
https://www.nytimes.com/…/yoga-fans-sexual-flames-and-predi…

A jógafilozófia tanításait is lehet a hatalom eszközéül használni, legyetek kérlek éberek, figyeljétek a testetek jelzéseit!

Továbbra is fenntartom véleményemet, mely szerint a JÓGA az egyik legerőteljesebb, legszebb eszköz arra, hogy a “szépség mítosz” és a még mindig gyakran előforduló szexuális zaklatások korában a NŐK VISSZASZEREZHESSÉK a TESTÜKET és ezáltal az életüket.

Kép forrása: yogajournal.com